Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
WASS ALBERT Születésének 105. évfordulójára
  2013-01-06 11:07:40, vasárnap
 
  "Kötelező olvasmány"

Zetényi Csukás Ferenc

Kedves Barátom!

Nincs, kétségem a felől, hogy holnaptól, Wass Albert nevétől lesz hangos a nemzeti média. Születésének 105. évfordulójára (január 8.) mindenki a költőfejedelemről fog megemlékezni. Én is ezt teszem most, de kicsit másképpen! Talán úgy,ahogyan még nem hallhattad.
Emlékezzünk Wass Albertről a Magyar Királyi Honvédség hadnagyáról...

WASS ALBERT- A KATONA

,,... a történelem kontárjai nemzetemet belevitték az utolsó kalandba...
Mi örökre elveszünk!
/ Wass Albert tábori postájából 1944. augusztus 29-én. Részlet. /


Szentegyedi és czegei gróf Wass Albert 1908-ban született Erdélyországban, a kies Válaszút helységében. Boldog gyermekkor és korán ébredő nemzeti öntudat. Majd, a döbbenet...
1920. A Trianoni gyalázat.
A 12 esztendős fiúcska lelkében az első fájdalom. A ,,békeszerződés" elszakította hazánk testéből Erdélyt, a Kárpátok egész kincses hegyvidékét, az Alföld déli részét és a magyarsággal együtt feloszlatta a nemzetiségek között. És, ami a legjobban fájt: oláh bocskor taposta szeretett Erdélye havasait...

1932-ben az ifjú kertész és erdőmérnök Wass Albert behívót kap -kötelező katonai szolgálatra- az egyik román lovasezredhez, ahol fájó szívvel, de egy évet leszolgált.
Mikor a nemzet könnyei felszáradtak, Horthy Miklós kormányzó urunk fehér lovára szállt. Szilárd volt döntése: ha kell, akkor karddal, fegyverrel szerez érvényt a magyarok igazságának. Majd megcselekedte azt.

Felvidékünk 1938-ban, Észak-Erdély 1940-ben ismét hazatért. Büszke Wass grófunk 1942 májusában, Kolozsvárott karpaszományos honvédként vonult be a Magyar Királyság Honvédség helyőrségébe, ahol 1943. január 1-én tartalékos híradós zászlósi rangot szerzett.
1943. február 10-én ismét ,,angyalbőrben" találjuk Wasst, Veress Lajos altábornagy- a kolozsvári
IX. hadtest parancsnokának segédtisztjeként. 1943. július 10-én csapatával a Keleti-frontra tart, mint csapattiszt. A Pripjathy- mocsarak mellett egy orosz partizáncsoport semlegesítéséért- ezzel egy német uszályhajót mentett meg- kapta meg a Vaskereszt II. osztályát,(1943. december 29-én) majd egy közel százötven fővel bíró német - magyar kontingenst ment meg az élete kockáztatásával. Derekán kötéllel a mocsaras területről vezeti ki társait-mindent egy lapra téve- a veszélyből, ezért felterjesztés után a Vaskereszt I. osztálya is az övé. (1944. január 20.).
/A német vaskereszt hadikitüntetés-1813-ban alapította Frigyes Vilmos porosz király- a németek és szövetséges katonáik kaphatták hősies katonai magatartásukért./

A partizán tevékenységek egyre inkább felerősödtek, erről így ír Wass Albert a naplójában:
,, ...ember, aki harcolni akar, mert azért van itt, mert a harcot a vérében örökölte. De aki becsületesebb formáját szeretné a harcnak, nem ezt a bújkálósdit, amit itt láthatatlan emberek vele művelnek."
1943. szeptember 7-én megkapta a hosszú frontszolgálatért kiérdemelt I. fokozatú Tűzkeresztet.
/A Tűzkereszt a Sebesültek Érmét is hívatott volt helyettesíteni, mivel a sebesülések számát a kitüntetés szalagjára illesztett pántokkal rendelték jelezni./
Wass Albert kitüntetésére több ,,sebesülési pánt" is rákerült. Volt úgy, hogy autójaja aknára futott, máskor haslövést kapott és homlokát súrolta egy lövedék.
Öt havi frontszolgálat után- jutalmul- a karácsonyi ünnepekre szabadságot kap, amelyet otthon-családja körében tölthetett el.
A keleti fronton terjesztették még fel a bronz Signum Laudis nevű hadikitüntetésre, melyet 1944 szeptemberében tűzhetett a zubbonyára./ ,,A Dicséret Jele"- 1939 májusában újraélesztette a Signum Laudis-t. A hadikitüntetésként való adományozást, a hadiszalagon illetve a kardokkal történő adományozás lehetőségét teremtették meg újra/
1944. január 21-én újra mundérban, a Német-Olasz Tiszti Bizottság egyik összekötő tisztjeként.
Ez egy nagyon érzékeny része Wass Albert katonai pályafutásának... feladata a magyar-román békés együttélés betartatásának eszközlése és ellenőrzései. Felállítási helye Sepsiszentgyörgyön volt, elöljárójának Szent- Miklósy István vk. őrnagyot nevezték ki.

1944. március. 19-én a németek megszállják Magyarországot. Wass Kolozsváron kap új feladatot, egy magyar műszaki alakulat vezetőjeként-német alárendeltetésben. Lehallgató készülékeket szereltet és telefonvonalakat épít a Gestapo kényszerítésére.
A május Wass - nak mindig szerencsét hozott. Veress Lajos altábornagy, a IX. (kolozsvári) hadtest
parancsnoka a kiváló képességekkel bíró tisztet visszaveszi segédtisztjének.
Az 1944. augusztus 23-án bekövetkező román kiugrás és átállás váratlanul érte a magyar hadvezetést, az elvetemült oláh árulásra senki sem számított. A IX. hadtestből 1944. augusztus 28-án megalakul a 2. hadsereg, ahol a zászlós propaganda főnöki beosztást nyert.
,,1944. szeptember végén világossá vált, hogy az ideiglenesen visszafoglalt Tordát a magyar csapatok nem tudják tovább tartani és nyitva állt az út Kolozsvár felé. Már tüzérséggel lövették a várost, mikor harmincnyolc erdélyi tiszt - köztük Wass Albert- jelentkezett Veressnél a hadtest-parancsnokságon, kérve a leszerelésüket, hiszen a családjuknak szüksége van rájuk, a közelgő - akkorra már nyilvánvalóan elkerülhetetlen- második román uralom idején. Veress tábornok érveiket elfogadva harminchéttel sorba kezet fogott: leszerelte őket. Wass zászlóshoz viszont atyai dörgedelmet intézett, mely szerint neki íróként kötelessége nyugatra menni és elmondani nekik mi történt a magyarsággal, ahelyett, hogy felelőtlenül Erdélyben maradva a közeledő román-kommunista világ néma mártírja legyen. Wass így a Szamos-híd felrobbantása előtt, az utolsók között hagyta el a szeretett Kolozsvárt." (Virágh Ajtony- Wass Albert c. dolgozatából)
1944. október 15-én a kormányzó sikertelen kiugrási kísérlete- Veresst ekkor letartóztatták és Wasst, mint segédtisztjét is kihallgatta a Gestapo. Mivel nem vallott semmit és bizonyítékot sem találtak ellene, rövidesen elengedték.
,,Mi itt csak zavaros hallomásokból tudunk valamit."
(Wass Albert leveléből 1944. október 25.)

IX. híradós zászlóaljhoz került át, a 20. gyaloghadosztályhoz. Veress utódjának, Kovács Gyula tábornoknak lett a segédtisztje, majd az ő távozása után Fónagy János vezérkari ezredes és Tilger Ferenc tábornok mellett is megmaradt e pozícióban. 1945. január 1-jével előléptették hadnaggyá, január végén megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét hadiszalagon a kardokkal kitüntetést.
/ 1922. június 14-én alapította Horthy Miklós kormányzó. Nagyon komoly elismerés tisztek részére, hadnagyként óriási elismerés lehetett./

Márciusban már visszavonulás közben Sopronban találjuk, ahol megbízták egy Németországba tartó, állami iratokat szállító katonai szerelvény parancsnoklásával.
A vasútvonalak fokozott bombázása miatt veszélyes vállalkozás sikerrel végződött, Wass és családja épségben hagyta el Magyarországot. 1945. november 15-én a regensburgi hadifogolytáborban szerelték le.

Mondták őt fasisztának, antiszemitának, német bérencnek, de az igazság az, hogy csak a hazáját védte, és aki egyáltalán nem volt sem fasiszta sem antiszemita, csupán derék katona.
Wass Albert a Magyar Királyi Honvédség tisztjeként hős volt. Hős a hősök között.
A dicséretet mindig elhárította, a hízelgést soha nem szerette. Magáról így vallott, ha megkérdezték:
"...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."(Wass Albert)

1998-ban távozott a Hadak Útjára a messzi Egyesült Államokban Albert Wass de Czege, azaz Wass Albert, úgy, hogy soha nem térhetett vissza hazájába.

Hadnagy úr! Ön előtt most főtiszteken és tábornokokon kívül, lassan egy egész nemzet tiszteleg...

...ÉS Wass Albert visszaüzent:

“Ébredjetek fel magyarok, és legyetek újra ne
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hadikitüntetésre, semlegesítéséért, telefonvonalakat, segédtisztjeként, lovagkeresztjét, parancsnokságon, partizáncsoport, elkerülhetetlen, kényszerítésére, erdélyországban, magatartásukért, segédtisztjének, kockáztatásával, magyarországot, frontszolgálat, parancsnokának, letartóztatták, antiszemitának, betartatásának, pályafutásának, leszerelésüket, újraélesztette, szeptemberében, karpaszományos, hadikitüntetés, helyettesíteni, képességekkel, megcselekedte, harminchéttel, lelkiismerete, felrobbantása, békeszerződés, emberiségének, becsületesebb, tevékenységek, hallomásokból, nemzeti média, történelem kontárjai, utolsó kalandba…, kies Válaszút, első fájdalom, magyarsággal együtt, nemzetiségek között, legjobban fájt, ifjú kertész, egyik román, évet leszolgált, nemzet könnyei, magyarok igazságának, orosz partizáncsoport, német uszályhajót, közel százötven, WASS ALBERT Születésének, Zetényi Csukás Ferenc, Kedves Barátom, Wass Albert, Emlékezzünk Wass Albertről, Magyar Királyi Honvédség, WASS ALBERT- KATONA, Horthy Miklós, Büszke Wass, Magyar Királyság Honvédség, Veress Lajos, Vaskereszt II, Vaskereszt, Frigyes Vilmos, Sebesültek Érmét, Signum Laudis, Dicséret Jele”, Signum Laudis-t, Német-Olasz Tiszti Bizottság, Szent- Miklósy István, Wass Kolozsváron, Wass Albert-, Virágh Ajtony- Wass Albert, Kovács Gyula, Fónagy János, Tilger Ferenc, Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, Hadak Útjára, Egyesült Államokban Albert Wass,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Png csokor  Németh László tollából  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Ágai Ágnes – Csendélet  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 20  Németh László tollából  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 20  Alázat  Akarat  Szívem  Tavaszi kép  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nagyi telefonál  Éretlen vers  Png virág  Facebookon kaptam  Szívem  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szívem  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Png ház  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Alázat  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Elköszönt  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kaffka_Margit  Kerüld el az evangélium örömén...  Erdőn  Jónás Tamás – Végtelen b...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Fekete-erdő desszert  Egy lelki imádság  Png csokor  Az igazi szeretetért rendszeri...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Bounty krémes  Rátalálsz  Alvó cicák  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos gondolata  A másik dolog,  Jó éjszakát  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Png virág  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Egy lelki imádság  Albert Einsteinről  Alázat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nemzeti média, történelem kontárjai, utolsó kalandba&#8230, kies Válaszút, első fájdalom, magyarsággal együtt, nemzetiségek között, legjobban fájt, ifjú kertész, egyik román, évet leszolgált, nemzet könnyei, magyarok igazságának, orosz partizáncsoport, német uszályhajót, közel százötven, élete kockáztatásával, mocsaras területről, lapra téve-, német vaskereszt, partizán tevékenységek, vérében örökölte, hosszú frontszolgálatért, sebesülések számát, kitüntetés szalagjára, karácsonyi ünnepekre, keleti fronton, bronz Signum, hadiszalagon illetve, kardokkal történő, nagyon érzékeny, magyar-román békés, németek megszállják, magyar műszaki, május Wass, kiváló képességekkel, magyar hadvezetést, elvetemült oláh, zászlós propaganda, ideiglenesen visszafoglalt, magyar csapatok, családjuknak szüksége, közeledő román-kommunista, utolsók között, szeretett Kolozsvárt, kormányzó sikertelen, kardokkal kitüntetést, vasútvonalak fokozott, hazáját védte, hősök között, dicséretet mindig, hízelgést soha, összekuszált világ, messzi Egyesült, egész nemzet, hadikitüntetésre, semlegesítéséért, telefonvonalakat, segédtisztjeként, lovagkeresztjét, parancsnokságon, partizáncsoport, elkerülhetetlen, kényszerítésére, erdélyországban, magatartásukért, segédtisztjének, kockáztatásával, magyarországot, frontszolgálat, parancsnokának, letartóztatták, antiszemitának, betartatásának, pályafutásának, leszerelésüket, újraélesztette, szeptemberében, karpaszományos, hadikitüntetés, helyettesíteni, képességekkel, megcselekedte, harminchéttel, lelkiismerete, felrobbantása, békeszerződés, emberiségének, becsületesebb, tevékenységek, hallomásokból, felterjesztés, nyilvánvalóan, elöljárójának, évfordulójára, németországba, visszavonulás, segédtisztjét, terjesztették, kitüntetésére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.